keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Haastetta haasteissa

Ei mennyt kauan siitä, kun olin luvannut olla ostamatta ainuttakaan tänä vuonna julkaistua peliä tänä vuonna, niin FFG ilmoitti uuden Keyforge-setin olevan tulossa vielä tänä keväänä.

Voinko oikeuttaa itseni hankkimaan edes yhden uuden pakan kyseiseen peliin?
Lasketaanko lisäosat tähän haasteeseen?

Uusi KeyForge-setti, jota Hannun haaste ei salli, vai salliiko?

Näitä kysymyksiä lähdin pohtimaan tämän ilmoituksen jälkeen.
Mielestäni kyseessä ei ole uusi peli, vaan lisäosa jo olemassa olevaan. Siksi oleellinen kysymys onkin jälkimmäinen. Luonnollinen vastaus olisi, että ei tietenkään. Haasteessa puhuttiin vain peleistä.

Kun hieman tarkemmin ajattelee, tulee pohtia millainen lisäosa on kyseessä. Luokittelen tässä yhteydessä lisäosat kahteen luokkaan: sallittuihin ja kiellettyihin.

Kielletyt lisäosat muuttavat pelin luonnetta jollakin tavalla. Ne voivat tuoda uusia mekaniikkoja, mekanismeja tai uusia taktiikoita. Joku siinä pelissä muuttuu merkittävästi. Ei voida enää välttämättä puhua samasta pelistä.  Mielekkäämpää olisi toisinaan puhua uudesta versiosta. Esimerkkinä tästä lisäosatyypistä voisi olla vaikka Fields of Arlen Tea & Trade -lisäosa tai Istanbulin lisäosat.

Fields of Arlen lisäosa kuuluu kiellettyihin.
Fields of Arlen lisäosa tuo, ennen kaksinpelinä tunnettuun Rosebergin loistavaan maatalouspeliin,  kolmannen pelaajan, uusia resursseja lisälaudan ja uusia rakennuksia. Uusi resurssi, tee, tuo peliin jo itsessään uutta maustetta, kun pelin entuudestaan vähiä toimintoja voi teetä käyttämällä parantaa tai jopa tehdä kahteen kertaan. Veneet ja laivat puolestaan monimutkaistavat peliä entisestään. Ennen resursseja voi lähettää päivitettäväksi vain vankkureilla ja muilla kärreillä. Nyt niitä voi lähettää myös ulkomaille vaihtoa varten. Sanomattakin on selvää, että tämä lisäosa on muuttanut peliä erittäin paljon. Avopuolisoni mielestä nyt pelissä on jo liikaa vaihtoehtoja.

Sallitut lisäosat voidaan kiteyttää kolmeen kirjaimeen L, S ja H, eli Lisää Samaa Hyvää. Nämä lisäosat eivät muuta sääntöjä lähes lainkaan. Ne tuovat peliin lisää variaatiota ja kasvattavat näin pelin jälleenpeluuarvoa. Näitä lisäosia harvemmin tulee hankittua. Oikeastaan ainoastaan niihin kokoelman helmiin, joihin on kaikki saatava. Toinen tilanne on kun pelin uudelleenpeluuarvo on erittäin alhainen, mutta peli selvästi on jäämässä kokoelmaan. Esimerkkinä tästä voisi olla esimerkiksi Viticulturen Moor Visitors -lisäosa tai mikä tahansa Dixitin lisäosa.

Dixitissä vihjeet alkavat toistua ilman lisäosia.

Dixit ei pelinä muutu miksikään lisäosien myötä. Kortteja vain on enemmän erilaisia. Jälleenpeluuarvo kohentuu mitä enemmän erilaisia kortteja siihen on. Peruspelin kortit kun alkavat toistaa itseään melko äkkiä. Varsinkin jos pelaa samalla porukalla paljon, kortit ja vihjeet alkavat toistua melko pian.

Keyforgen lisäosa, jos sitä nyt lisäosaksi voi kutsua, on jotakin näiden kahden väliltä. Se on ikään kuin uusi rotu Imperial Settlersiin, tai uusi armeija Neuroshima Hexiin. Lisäosaa tulee pelata eritavalla, kuin mitään aikaisemmin peliin olemassa olevaa. Kuitenkin pelin säännöt pysyvät muuttumattomina. Tämä tekee vaikeaksi arvioida kuuluvatko nämä lisäosat sallittuihin vai kiellettyihin.

Teen nyt sen päätöksen, että ostamaan näitä KeyForge: Age of Ascension -pakkoja en lähde. Sallin itseni kuitenkin osallistua Sealed-turnaukseen, mikäli tähän tulee tilaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti