maanantai 25. tammikuuta 2021

Top 40 lautapelit 2020 osa 1 (40 - 31)

Joulukuussa on aika tehdä kaikkien aikojen parhaat lautapelit -lista, joka on jatkuvassa muutoksessa. On hyvä kerran vuodessa katsoa, missä mennään. Tälläkin kertaa listalla on noin 5% BGG:ssä reittaamistani peleistä, joita on jo yli 800. Listalle pääsi tällä kertaa 40 peliä. 

Karsin listalta pelit, joita olen pelannut vain kerran. Niistä kun ei oikein vielä voi sanoa kunnon mielipidettä. Ajoin listalle mahdollisesti kuuluvat pelit Pubmeeplen Ranking Enginen läpi ja otin 40 parasta, jotka ajoin Ranking Enginen läpi uudelleen. Syntyi top 40 lista.



40 Escape: The Curse of the Temple

Reaaliaikainen nopparalli, jossa yritetään päästä kirotusta temppelistä pois. Escape alkaa pudota listalta pois, sillä sitä ei ole tullut pelattua pitkään aikaan. Muistot kuitenkin ovat lämpimät ja pitävät pelin roikkumassa listalla. Näinköhän tämä ensivuonna enää roikkuu.


39 Fleet

Hieman saman kohtalon on tämä korttivetoinen koneistonrakennuspeli kokenut. Fleettiä kuitenkin tuli pelattua tänävuonna sen tultua Board Game Arenaan. Viimein päätin siirtää tämän pelin hyllystä myyntipinoon. Se ei vaan tahdo päästä pöydälle, sillä setup on turhan työläs pelin kestoon nähden.


38 KLASK

Ilmakiekkoa muistuttava pieni puinen näppäryyspeli. KLASK voisi olla korkeammalla listalla, mikäli pelikertoja kertyisi enemmän. 

37 Targi

Targin sijoittuminen listalle yllätti minut, johtunee siitä, että sitäkin  tuli pelattua tänävuonna BGA:ssa. Peli on kaksinpeli, jossa yhdistyy työläisenasettelua, koneistonrakennusta ja resurssien hallintaa. 


36 7 Wonders Duel

BGA:n ansiosta listalle pääsi 7 Wonders Duel. Fyysisenä en pelille lämmennyt ja möin sen pois. Nettipelien myötä en kuitenkaan lähde peliä hankkimaan, sillä edelleen mieluummin pelaan tätä BGA:ssa. 7 Wonders Duel on myös sen verran kevyt siinä olevien osien määrään nähden, että mieluummin nostan kotona pöydälle vaikka Kadonneet kaupungit tai Battle Linen.

35 Codenames: Duet

Mikähän siinä on, että peleihin tulee hurahdettua kerralla, ja sitten ne jää lojumaan hyllyyn pitkäksi aikaa. Codenames: Duet tuli hankittua joitakin vuosia sitten, ja pelasimme sitä niin paljon, että vihjeet alkoivat toistua. Kortit oli nähty. Tämän jälkeen olen hankkinut lisää kortteja perus-Codenamesin muodossa, mutta emme ole peliä tuon jälkeen pelanneet. Mielestäni Codenames: Duet on paras Codenames.

34 Crokinole

Neppailupelien aatelia. Crokinole lienee maailmalla tunnetumpi vastine Suomessa suositulle Koronalle. Pelissä neppaillaan kiekkoja reunalta tarkoituksena sijoittaa ne hyville pisteille laudalla ja samalla töniä vastustajan kiekot huonommille pisteille tai parhaassa tapauksessa laudan reunaan, pois pisteiltä. 

33 Cartographers

Cartographers puolestaan on kupongintäyttöpelien aatelia. Pelissä on montakin asiaa, joista pidän. Ensinnäkin Cartographersissa on hieman muita kupongintäyttöpelejä enemmän pelaajien välistä vuorovaikutusta, kun välillä täytetään myös muiden kuponkeja. Tämä ei kuitenkaan ole mielestäni se, mikä nostaa pelin useimpien kupongintäyttöpelien yläpuolelle. Vaan, parasta Cartographersissa on muuttuvat tavoitteet riippuen kierroksesta. Pisteytystapa on lainattu Isle of Skye -pelistä.  

32 Castles of Mad King Ludwig

Ludwigin linnapeli on lojunut hyllyssä pelaamattomana jo useamman vuoden. Syynä tähän on uusien pelien jatkuva virta ja loistava mobiilisovellus. Välillä on kiva pelata jotain lautapelejä puhelimella. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun ei jaksa ottaa mitään peliä esiin, tai ei ole riittävästi tilaa. Parasta Ludwigissa on laattojen hinnoittelu, kun pärjätäkseen on kuikuiltava muidenkin peliä. 

31 Altiplano

Altiplano on jo pidemmän aikaa ollut häätöuhan alla. Kuitenkin puolisoni on aina torpannut myyntiaikeet. Peli on pussinrakennuspeli, ja mielestäni yksi parhaita siinä genressä. Tätä usein verrataan Orleansiin, joka on saman suunnittelijan aikaisemmin tekemä peli. Orleans tuli myytyä Altiplanon hankkimisen jälkeen melko pian. 

-Hannu Partanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti