torstai 5. marraskuuta 2020

Hannun Hot 10 (11/2020)

Tämä on lista 10 lautapelistä, joita haluan pelata eniten juuri nyt. Aiempi listani on maaliskuulta, vaikka julkaisinkin sen vasta äskettäin. Tuolla listalla oli pelejä, joita oli tuolloin mahdollista päästä pelaamaan. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti, sillä Suomeen julistettujen poikkeusolojen vuoksi Joensuussa toimiva lautapelikerho jouduttiin perumaan koko keväältä. Tämän lisäksi kaikki opintoni siirtyivät verkkovälitteiseksi, etäyhteyksien päästä suoritettavaksi. Käytännössä peliporukkani supistui ja pääsin pelaamaan enää kaksinpelejä tai Board Game Arenassa (BGA) olevia pelejä. 

Covid-19 lisäksi jokavuotinen kesä vähensi pelaamiani pelejä huomattavasti. Tänä vuonna ehkä aiempaa rajummin, sillä naapuri kävi kääntämässä pellot, joihin istutimme pääasiassa perunaa, otimme neljä kanaa, kukon ja kaksi ankkaa. Asumme maalla, mörön pe****ssä. 

Nyt perunat on saatu talteen, kanat ovat vaihtuneet fasaaneihin, ja lautapelit vievät jälleen suuren osan vapaa-ajastani, tavalla tai toisella. Tällä listalla on sellaisia pelejä, joita haluan pelata, ja joita olen pelannut ainakin kerran. Lisäksi listaa tehdessä olen ottanut huomioon sen tosiseikan, että koko peliporukkani on tällä hetkellä minä ja puolisoni. Ne lautapelit, joita haluaisin kokeilla, kuuluvat toiseen kertaan. Tässä listani.


10. Gloomhaven

Gloomhaven on mielestäni paras roolipeliä jäljittelevä lautapeli. Pelimekaniikoiltaan tämä ei ole mitenkään erityinen, vaan tarina, hahmojen kehittäminen ja eläköityminen tekevät pelistä timanttisen.

 


Kampanjan pelasimme jo läpi, mutta osa sisällöstä on vielä avaamatta ja lähes puolet skenaarioista pelaamatta, joten jatkamme vielä. Frosthaven tulee sitten joskus, mutta sitä ennen on vielä tätä tahkottavana. 


9. Viticulture Essential Edition

Viticulture on mielestäni yksi parhaista työläisenasettelupeleistä. Tämä ei kuitenkaan peliä yksistään nosta Hot-listalle, vaan sen tekee kuvituksen ja teeman nivoutuminen taidokkaasti mekaniikkojen kanssa yhteen. Erityisesti tätä kiinnostaa pelata Tuscany-lisäosan kanssa niin, että Structure-kortit ja erikoistyöläiset ovat käytössä. 


8. Everdell

Äärimmäisen kaunis kuvitus yhdistettynä koneistonrakentamiseen, työläisenasetteluun ja eläinten antropomorfisointiin. Tarvitseeko sanoa enempää? Okei, kuva puhukoon, ja arvio (lue tästä).


7. Agricola (Revised Edition)

Lautapeliharrastuksen alkuaikoina Agricolaa tuli pelattua jonkin verran. En ollut vielä valmis. Ei ollut tarpeeksi elettyä lautapelielämää. Tämä klassinen työläisenasettelupeli on himoittanut siitä asti, kun se oli meillä lainassa kirjastosta. Ainut haittapuoli tuossa oli suomenkieli. Jouduin niitä kortteja kääntämään vähän väliä englanniksi. Nyt onkin kiikarissa englanninkielinen uudistettu painos.


6. Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island

Dave Luza tiivisti Robinson Crusoen mielestäni hyvin. Jos et tiedä mistä puhun, niin katso tästä.

Puolison kanssa olemme pelanneet vain kaksi skenaariota, joista voitimme yhden. Tosin meillä oli sekä Friday, että koira apuna. Hyllyssä on odottamassa avaamaton Mystery Tales -lisäosa, kunnes saamme kaikki peruspelin skenaariot pelattua. 


5. Wingspan

Lintujen bongausta ja koneiston rakentamista. Meillä on kotona lintulauta (ulkona), mutta siinä vierailee lähinnä talitiaisia, muutama närhi ja käpytikka. Toki metsässä näkee muutakin, mutta hömötiaista emme ole vielä tavanneet, vaikka Hömötissä asummekin. Wingspania tulee välillä ehdotettua, kun ei jaksa aina opetella uusia pelejä. Jotakin, josta puoliso tykkää ja säännöt osataan paremmin, kuin omat taskut.


4. The Crew: The Quest for Planet Nine

Yhteistyötikkipeli, jossa on useita erilaisia tehtäviä, joihin on kirjoitettu pienet tarinat selittämään, mitä pelissä tapahtuu. Temaattista nämä pienet tarinat eivät pelistä kuitenkaan tee.


Ensimmäisellä pelisessiolla pelasimme seitsemän peliä, ja peli tuntui liian helpolta. Kävi ilmi, että olimme pelanneet kriittisen säännön väärin. Sittemmin olen päässyt pelaamaan myös oikeilla säännöillä BGA:ssa. On kyllä viihdyttävä peli, tosin melko kuiva ilman pelaajien välistä kanssakäymistä, pelaamme vuoropohjaisena.

3. Detective: A Modern Crime Board Game


Detective tuli joulupaketista viime jouluna. Se oli pieni pettymys, mutta osoittautui todella hyväksi rikoksenratkaisupeliksi. Vaikka pelin kampanja on hieman pitkä ja teksti itseään toistavaa, nautimme pelistä. Olen tulostanut kaksi lisäskenaarioita, jotka odottavat testausta ennen L.A. Crimes -lisäosan hankintaa. (10 rivin revikka luettavissa tästä)

2. Viceroy

Tämä vuosia sitten Tom Vaselin videon jälkeen unohdettu korttipeli löytyi kesällä (2020) Joensuun Kontin lautapelihyllystä polkuhintaan. Vilkaisin sisään ja siellä oli pelimatto ja kortit suojissa. Ajattelin, että tuskin sieltä mitään puuttuu. Kotiin päästyäni huomasin pelin olevan lähes koskemattomassa kunnossa, lukuunottamatta pelilaatikkoa. Laatikko näytti siltä, että se on kiertänyt repussa ties miten monessa Kinkkuconissa pääsemättä koskaan pöydälle. 


Uusi hankinta pääsi samana iltana testiin, ja voi että. Viceroy on todella hyvä peli. Pelasimme viikon aikana 10 peliä, eli innostuimme pelistä todella paljon. Mutta miksi sivuutin melkein kuusi vuotta sitten tämän pelin? Vaikuttiko Vaselilla ollut venäjänkielinen laatikko asiaan? En tiedä. Nyt tuo kirpparilta löydetty kulunut laatikko päjöttää myytävien pinossa. Innostuksissani ostin BGG-marketista Times of Darkness -lisäosan, joka piti ostaa pakettina peruspelin ja muovisten jalokivien kanssa. Tuon saavuttua olemme pelanneet vain kerran.

1. Prêt-à-Porter

Mielenkiintoisen Prêt-à-Porterista tekee pelin erikoinen ja uniikki teema. Pelaajat johtavat muotialan yrityksiä, palkkaavat työntekijöitä, valmistautuvat ja osallistuvat muotinäytöksiin oman yrityksen tuotteilla sekä pyrkivät tekemään tämän kaiken muita pelaajia paremmin. Pelin pääasiallinen mekanismi on työläisenasettelu. Se on toteutettu samaan tapaan, kuin Robinson Crusoessa, eli pelaajat ensin laittavat työläisensä, minkä jälkeen ne vasta tekevät asioita tietyssä järjestyksessä. 

Alkuvuodesta hankittu Prêt-à-Porter on edelleen pelaamattomana hyllyssä. Mitä pelataan? -Janin kanssa pääsin tätä melkein vuosi sitten testaamaan. Edelleen halu pelata peliä uudestaan on kova. Lisäksi se, että pelaamattomat pitää saada pelattua ennen tuttuja pelejä, nostaa tätä ylemmäs. Puolisoni ei ole vielä Prêt-à-Porteria pelannut. Tämä pitää siis saada pelattua ennen muita tällä listalla olevia pelejä. 


Siinäpä se oli se lista. Tässä vielä loppuun vanha kuva meidän Hippiestä.


- Hannu Partanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti