maanantai 5. huhtikuuta 2021

Top 40 lautapelit 2020 osa 2 (30 - 21)

 

Toinen osa kaikkien aikojen parhaiden lautapelien listaa sisältää pelit sijoilta 30 - 21. 



30 Glory to Rome

Korttipelit, joissa kortteja käytetään hyväksi usealla eri tavalla kutkuttavat minun lautapeliaivoni sopukoissa. Glory to Rome on koneistonrakennuspeli, jossa on sopivasti vuorovaikutusta pelaajien välillä. Harmikseni olen päässyt peliä pelaamaan vasta pari kertaa, mutta kunhan pelaamattomat saadaan pelattua alta pois, tämä on ensimmäisten uudelleen pelattavien joukossa. Sen lupaan.

29 Isle of Skye: From Chieftain to King

Laatanasettelu pelinä Isle of Skye ei ole kummoinen. Kuitenkin pelin pisteytystapa ja laattojen hankkimistapa nostavat pelin tälle listalle. Kun jokainen kierros pisteytetään eritavalla, tulee laatanasettelusta huomattavasti mielekkäämpää ja moniulotteisempaa. Vuorovaikutusta peliin tuo se, että laattojen hinnoittelussa pitää ottaa huomioon muiden pelaajien tilanne. Vaikka rahat pidetään sermin takana piilossa, on pelaajilla jonkinlainen käsitys muiden rahatilanteesta.

28 Rajas of the Ganges

Jälleen yksi peli, joka on noussut listalle vuoden 2020 aikana ainoastaan nettipelien ansiosta. Rajas of the Gangesin pisteytys mekanismi on mielenkiintoinen. Pelissä edetään kahdella trackilla pelilaudan reunalla vastakkaisiin suuntiin ja kun nämä ohittavat toisensa peli päättyy. Kilpaillessaan tavoitteen saavuttamisessa pelaajat tekevät vuoroja, joiden suuruus vaihtelee valtavasti. Välillä vuoron aikana ei saa oikein mitään aikaiseksi, mutta toisinaan vuorot ovat äärimmäisen tehokkaita, kun saa pitkiäkin komboja tehtyä. 

27 Scythe

Tämä ei ehkä esittelyitä kaipaa. En oikein tiedä, miten tämä edelleen listalla porskuttaa. Ei ole tullut pelattua pitkään aikaan. Kuitenkin Scytheä tuli pelattua melko paljon silloin, kun se oli vähän tuoreempi peli. Se on edelleen peli, joka toimii hyvin myös suuremmalla pelaajamäärällä, kunhan miettii nopeasti. 

26 Terraforming Mars

Melkonen pudotus. Terraforming Mars on toinen peli, joka on vähän jäänne tällä listalla. Sitä ei vaan pääse pelaamaan. Mahtava peli, mutta liian pitkä siihen mitä se on, eli korttivetoinen koneistonrakennuspeli täynnä komboja ja muuta jännää. 

25 7 Wonders (Second Edition)

Löysin 7 Wondersin tavallaan uudestaa BGAssa. Peli etenee netissä hirvittävän nopeasti. Kokeneiden pelaajien kanssa peli menee netissä helposti alle vartissa. Uusi painos, eli Second Edition, puolestaan on todella tuoreen näköinen. Sitä on miellyttävämpää pelata ulkoasunsa puolesta, kun vertaa siihen vanhaan.

24 Hanabi



Hanabi tuntuu tippuvan sekin pelikertojen vähyyden vuoksi. Tämä on parhaimmillaan tietyllä porukalla ja uusille pelin salojen opettaminen on hidasta. 

23 Agricola (Revised Edition)

Agricola, työläisenasettelu ja maanviljelypelien klassikko. Agricolan hienous paljastui minulle vasta pari vuotta sitten, kun pelasin sitä pitkän tauon jälkeen. Harrastuksen alkuaikoina en oikein ymmärtänyt korttien merkitystä tässä pelissä, vaan keskityin enemmän pelaamaan, perhepelin tavoin. Nyt kortit avautuivat huomattavasti paremmin, kun pelejä on pelattuna huomattavasti enemmän. 

22 The Castles of Burgundy

Klassikko noppapeli, joka tarjoaa paljon pähkäiltävää. Aikanaan en oikein ymmärtänyt tämän pelin päälle, mutta olen hiljalleen lämmennyt sille. Olisiko tämä yksi top 10 klassikoista, se jää nähtäväksi. 

21 Nippon

Nippon on minulle uusi tuttavuus parhaiden listalla. Tähänkin peliin tutustuin BGA:ssa. Kahdesti ehdin sitä pelaamaan, kerran livenä ja kerran vuoropohjaisesti. Livenä peli oli aivan loistava, mutta vuoropohjaisena en oikein tykännyt, sillä ehdin jo unohtaa mitä olin tekemässä, enkä ole koskaan opetellut tekemään muistiinpanoja tulevia vuoroja varten. Kuitenkin peli päätyi tälle listalle ja vielä näin korkealle. 

Siinäpä se oli tämä osa, hieman oli aikaa edellisestä, mutta kyllä nämä nyt täältä tulee. Ehkä seuraavaa ei tarvitse näin kauaa odottaa. Paelataan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti