perjantai 12. marraskuuta 2021

Kymmenen klassikkoa osa 4 - Dominion

Tässä juttusarjassa käsittelen omaa klassikkokokoelmaani. Samalla käsittelen hieman lautapelimenneisyyttäni ja yritän perustella miksi kukin lautapeli on minulle tärkeä.

Yliopisto-opiskelujen aikana lautapeliharrastus syveni. Löytyi enemmän lautapeleistä kiinnostuneita, ja pelit saatiin pystyyn usein. Viimein pääsin pelaamaan tätä peliä, jonka olin muutama vuosi sitten jouluna sivuuttanut. Tuon peli-illan jälkeen innostuin pelistä niin paljon, että aloin suunnitella sen hankintaa. Anttilasta peli sitten löytyi, nimittäin Dominion. 


Dominion on pakanrakennuspeli, jossa pelaajat kilpailevat siitä, kenen kuningaskunta on paras. Pelaajat aloittavat pienellä 10 kortin pakalla, jossa on Kuparikolikoita ja Tiloja. Kolikoilla voi ostaa pakkaan uusia kortteja, ja Tilat antavat pelin lopussa yhden pisteen. Ostettavat kortit ovat toimintokortteja, rahakortteja ja pistekortteja. Normaalisti omalla vuorolla voi ostaa yhden kortin ja pelata yhden toiminnon. Kuitenkin toimintokortit voivat antaa lisätoimintoja ja -ostoja.

Pelaajat viilaavat omaa pakkaansa siten, että saisivat mahdollisimman paljon rahaa oman vuoron aikana ostaakseen suurempia maaplänttejä, kuten pitäjiä ja läänejä. Niistä saa isommin pisteitä. Peli päättyy, kun kolme korttipinoa tai läänipino on tyhjänä. Isoimman pistesaaliin kerännyt pelaaja vie voiton. 

Minä päädyin hankkimaan itsenäisen lisäosan Hovin juonet. Tuolloin tykästyin jostain syystä Haaremi-korttiin. Syntyi hokema "Hannun haaremi", tosin taisi rajautua Dominionin peluuseen. Haaremi on hyvä kortti, siitä saa sekä rahaa, että pisteitä. Se siis on pelin lopussa arvokas, mutta ei ole turha myöskään pelin aikana.  

Dominionia on tullut pelattua paljon. Muistan eräänkin kerran, kun pelasimme Juhon kanssa Dominionia 10 kertaa putkeen. Täysin uudella setillä joka kerta. Kyllä siinä tovi vierähti, mutta valmistelimme pelin niin, että kortit olivat valmiina pöydällä odottamassa. 

Pakanrakentaminen ei ole suosikki mekaniikoitani. Kuitenkin pelaan mielelläni uusia pakanrakennuspelejä ja vertaan niitä aiempiin peleihin. Dominion on kyllä lunastanut paikkansa klassikkokokoelmassani, syy siihen on yhteinen historiamme. 

Kun aloin kerätä kymmentä klassikkoa, löysin Dominionin torista. Peli sisältyi pakettiin, jossa tuli muutama muukin peli, jotka joutanee kiertoon. 

Seuraava klassikko vielä puuttuu kokoelmasta, joten nyt tulee tauko siihen saakka, kun peli löytää tiensä kokoelmaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti