sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Sagrada-arvio: Lasitaidetta, ajatella
Sagrada on noppien asettelupeli, jossa pelaajat rakentavat lasitaidetta. Peli on nimetty Barcelonassa sijaitsevan katolilaisen Sagrada Família -kirkon mukaan. Pelin ovat suunnitelleet kanadalaiskaksikko Adrian Adamescu ja Daryl Andrews. He ovat suunnitelleet useita pelejä yhdessä, ja lisää on tulossa.  Lasitaidetta


Sagradassa pelaajat ovat lasitaiteilijoita, jotka kilpailevat siitä, kuka on paras työssään. Taiteilijat tekevät pelin aikana lasi-ikkunan, joka lopuksi pisteytetään. Pisteitä saa alussa arvotuista julkisista ja salaisista tavoitekorteista ja käyttämättömistä palveluksista.


Lasitaideteos tehdään 5x4 ruudukkoon erivärisistä nopista. Noppien asetteluun on yksinkertaiset säännöt: Kohtisuorasti vierekkäin ei saa laittaa kahta saman väristä, saati saman numeroista noppaa. Lisäksi ruudukkoon on alussa valittu vaatimuskortti, joka asettaa lisävaatimuksen mitä joihinkin ikkunan ruutuihin saa laittaa. 
Vedetään pussistaNoppia on viittä eri väriä punainen, keltainen, vihreä, sininen ja violetti, ne vedetään pussista, jossa olevien noppien määrä riippuu pelaajamäärästä. Noppia nostetaan niin, että jää yksi yli, kun kaikki ovat saaneet kaksi noppaa (2  pelaajamäärä + 1). Nopat heitetään. Nyt pelaajat valitsevat nopista korkeintaan kaksi, yhden kerrallaan, ja asettavat ne omaan ruudukkoonsa sääntöjen mukaan. Omalla vuorolla voi nopan ottamisen lisäksi käyttää palvelusmerkkejä tehdäkseen lisätoimintoja.  10 kierroksen jälkeen pisteet lasketaan ja julistetaan voittaja. VaikeustasoPelissä on helpot säännöt, ja voi tuntua alussa helpolta, mutta ristikon täyttyessä vaikeusaste nousee. Peli tarjoaakin loppuvaiheessa mielenkiintoisen aivopähkinän, joka tuntuu lähes pulmapeliltä.  Ajattelun taitoja siis tarvitaan. Vaikeustasoa säätämään ikkunaruutukortteja on eri tasoisia. Tätä vaikeustasoa puolestaan tasoitetaan palvelusmerkkien määrällä. Mitä vaikeampi ikkunaruutukortti, sitä enemmän alussa on palveluksia.Tuuri


Kun puhutaan noppapelistä, ei voi väittää, ettei tuuri näyttelisi jonkinlaista osaa. Tietenkin on tuurista kiinni, että sattuu heittämään sopivat silmäluvut nopista. Tätä voi hieman tasoittaa erikoistoiminnoilla. Myös pussista nostaminen on tuurista kiinni. Kuitenkin pussissa olevien noppien määrä ja väri on tiedossa alusta asti, joten todennäköisyyksien arviointi on pelissä mahdollista.

Mekaniikat


Blueprints. Kuva: Bgg, Chris Norwood (kilroy_locke)
Sagrada on mekaniikoiltaan noppien valikoimista, settien keräilyä ja kuvion rakentamista. No on siinä nopanheittoakin, sivuosassa.  Blueprintsin ja Sagradan yhteyttä en tullut ajatelleeksi, ennen kuin luin The Inguistic Meeplen tekemän Daryl Andrewsin haastattelunPelin suunnittelijat ovatkin siis katsoneet Blueprintsin suuntaan Sagradaa suunnitellessaan. Blueprintsissa pelaajat rakentavat nopista kolmiulotteisia rakennuksia, kun taas Sagradassa nopparakentelu on kaksiulotteista.

Sagrada julkaistiin samoihin aikoihin toisen kuvion rakentelupelin, Azulin, kanssa. Usein näitä verrataankin keskenään, ja syystä. Ovathan molemmat näyttäviä abstraktin oloisia pelejä, joissa on samoja mekaniikkoja. Kuitenkin Azul ja Sagrada kolkuttelevat hieman eri ovilla ainakin tämän lautapeliharrastajan ajatusluolassa.

PelaajamääräOlen pelannut lähinnä kaksin pelinä. Yli kahdella pelaajalla peli voi venyä turhan pitkäksi, sillä pelissä ei tehdä asioita samanaikaisesti. 5­-6-pelaajan lisäosan kanssa peliä on mielekkäämpää pelata useammalla pelaajalla, sillä yhteisestä noppakasasta otetaan silloin vain yksi noppa, toinen noppa tulee omasta varannosta. Tämän lisäosan säännöillä voi pelata myös ilman lisäosan hankkimista. Tuolloin pussiin laitetaan vähemmän noppia, ja jokaiselle pelaajalle jaetaan 10 noppaa henkilökohtaisiksi nopiksi. (Lisäosan säännöt voit löytää tästä linkistä.) Paremman moninpelin lisäksi lisäosassa tulee muutama lisätoiminto, lisää salaisia tavoitteita, komponentit kahdelle lisäpelaajalle ja pahvista koottava noppa-alusta.


Uudelleenpeluuarvo


Peli toistaa samaa rataa pelistä toiseen. Ainoastaan ikkunaruutu-, erikoistoiminto- ja tavoitekortit vaihtelevat. Kyseisiä kortteja ei pelin mukana tule kovin montaa, joten peli voi käydä suhteellisen nopeasti tylsäksi, varsinkin jos peliä pelaa paljon lyhyen ajan sisään. Peruspelin henkilökohtaiset tavoitteet ovat hieman tylsiä, sillä niissä on jokin väri jokaisessa. Ne ovatkin melko nopeasti ennalta arvattavia. Tähän muutosta tuo 5-6-pelaajan lisäosassa tulevat kortit. Niissä on korostettuna alueita, mistä pisteitä saa.


Kuvitus ja komponentit


Pelin on kuvittanut Peter Wocken. Hän on onnistunut tekemään Sagradasta kokonaisuudessaan näyttävän ja nostamaan sen teemaa esille. Nopat ovat läpinäkyviä, ja sopivat ikkunan rakentelu teemaan todella hyvin. Myös Sagradan pelaajalaudat ovat kauniit. Niissä toistuu pelilaatikon kannesta tuttu tyyli. Pelaajalautojen vuoksi peli tuntuu äärimmäisen viimeistellyltä ulkoasunsa puolesta.

Muita lisäosiaSagradaan on tulossa kolme moduleista koostuvaa lisäosaa: Sagrada: the Great Facades. Ne on nimetty Sagrada Familian kolmen julkisivun mukaan: Passion, Life ja Glory.  Näistä Passion on jo julkaistu. 

Passionissa tulee inspiraatiokortit, harvinainen lasi -nopat, ja niihin liittyvät kortit ja salaiset tavoitteet sekä symmetriaan liittyvät julkiset tavoitekortit. Passion vaikuttaa mielenkiintoisemmalta lisäosalta edelliseen verrattuna, ja lienee kahdestaan pelaavalle parempi hankinta. Itselleni Passion on pakkohankinta.Tuntemukset +/-


- Pelissä tulee melko vähän palvelus- ja tavoitekortteja, joten ne on nopeasti pelattu puhki. 

- Salaiset tavoitteet ovat nopeasti pääteltävissä. Lisäosa parantaa tätä hieman.

- Moninpeli voi venyä turhan pitkäksi. Lisäosa korjaa tämän.

° Sagrada on melko abstrakti, ja teemaattisuus tulee esille lähinnä ulkoasussa.

+ Ei ole liian paljon itseään toistava. Ikkunaruutu-, tavoite ja palveluskortit tuovat peliin tarpeeksi vaihtelua pitkäksi aikaa.

+ Sopivasti puzzlea, sopivasti kähinää

+ Sagrada on erittäin kaunis peli, ja siitä saa hyviä valokuvia. Instagramiinkin putkahtelee tasaiseen tahtiin kuvia Sagradasta.

-Hannu Partanen-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti