maanantai 9. joulukuuta 2019

Hannun 30 parasta osa 0

Tässä kirjoituksessa kerron top 30 listan luonnista, siitä miksi juuri 30 parasta ja lyhyesti ulosjääneistä peleistä. (Voit myös katsoa listan luomista koskevan videon tästä.)
Tänävuonna olen tehnyt top 30 listan jo useampaan kertaa, mutta en ole sitä julkaissut. Ei ole ollut sen aika.  Nyt on.


Ranking EngineKäytin listan tekemisessä apuna Pub Meeplen Ranking Engine -työkalua. Ranging Engineen voit syöttää oman BGG-tunnuksen ja kone hakee rajaamasi pelit. Tämän jälkeen saat eteesi kaksi peliä kerrallaan, joista sinun tulee valita parempi. Kone tarjoaa sinulle pelipareja, kunnes sen algoritmi on saanut pelit järjestykseen. 


Ei ku hommiin


Hain BGG:ssä reittaamistani peleistä (tuolloin lukema oli 777) vain ne, joille olin antanyt vähintään seiskan reittaukseksi. Näistä karsin vielä sellaiset pelit, jotka eivät mielestäni ansaitse paikkaa top-listalla, reittaus nojaa ainoastaan yhteen pelikertaan tai en muista pelistä juuri mitään. Lisäksi karsin joitain duplikaatteja ja huonepakopeleistä jätin vain yhden. Ajattelin, että olkoon se edustamassa kaikkia huonepakopelejä. Lopulta koneelle järjesteltävää tuli 69 pelin verran. 

Rank!


Kumpi on parempi?

Kone arvioi, että minun tulisi tehdä valinta kahden pelin väliltä 233 kertaa. Hoh hoijaa! Onneksi valintoihin voi käyttää nuolinäppäimiä. 

Aikani naputeltua sain listan. Päätin vielä ottaa 30 parasta ja ajaa ne koneen läpi uudelleen. Vain 81 valintaa. Lopulta vein molempien kertojen 30 peliä exceliin ja laskin jokaiselle keskiarvosijoituksen. Laitoin pelit keskiarvon mukaan järjestykseen, ja siinä se oli. Minun oma kaikkien aikojen 30 parhaan lautapelin lista.

Miksi 30?


Ajattelin, että listassa tulisi olla korkeintaan 5% reittaamistani peleistä. 777 pelistä 5% on reilut 38 peliä, mikä olisi epämääräinen lukema. Ylöspäin ei voi pyöristää, sillä määrä menisi yli viiden prosentin. Joten alaspäin on mentävä. Mielekkäintä oli pyöristää alaspäin lähimpään tasakymppiin. Siksi listaan 30 parasta peliä. Ehkä ensivuonna voin jo listata 40 parasta. Ken tietää.

Ulos jääneet tunkit


Listan ulkopuolelle jäi paljon äärimmäisen hyviä pelejä. Huomatkaa, että kerran pelattuja, korkealle rankattuja, pelejä jäi todella suuri määrä tästä kisasta pois. Näköjään en ollut hirveän tarkkaan karsintaa tehnyt, sillä Dixit ja the Mind ovat jääneet. Ehkä se on ihan hyvä, että voi tarkistaa miten hyvin koneen algoritmi toimii. Tästä porukasta noiden kahden sijoittuminen on mielestäni oikea. Muuten tämä ulos jääneiden lista on lähinnä suuntaa antava, ja voin suositella näitä pelejä ainakin jollekin. Ehkä.

69 The Mind 
68 Dixit
67 Century: Spice Road
66 Ota 6!
65 Deception: Murder in Hong Kong
64 Android: Netrunner
63 Battlestar Galactica: The Board Game
62 El Grande
61 Kadonneet Kaupungit
60 Der Herr der Ringe: Die Entscheidung
59 Star Wars: Rebellion
58 Huhupuheita
57 T.I.M.E Stories
56 Fantasy Realms
55 Menolippu Eurooppa
54 Carcassonne: Hunters and Gatherers
53 Glass Road
52 The Manhattan Project
51 Notre Dame: 10th Anniversary
50 Arkham Horror: The Card Game
49 PitchCar
48 Schotten Totten
47 Century: Eastern Wonders
46 Targi
45 Azul
44 Tajemnicze Domostwo (Mysterium)
43 Sushi Go!
42 The Castles of Burgundy
41 Werewords
40 Star Realms
39 Caverna
38 Above and Below
37 Concordia
36 Santorini
35 Star Wars: Imperial Assault
34 Huonepakopelit
33 Vindication
32 Wildlands
31 Terra Mystica

Listan seuraavat osat: osa 1osa 2, osa 3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti