keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Top 40 lautapelit osa 4

Pikaisesti päästäänkin parhaista parhaiden parhauksien pariin. Tämä on viimeinen osa minun kaikkien aikojen parhaiden lautapelien listaa loppuvuodelta 2020. 

10 Detective: A Modern Crime Board Game



Detectivessä pelaajat ovat poliiseja, jotka yrittävät ratkaista rikoksia. Laatikossa tulee viiden keissin kokonaisuus, joista kutakin pelaa 2-3 tuntia. 

Detective käyttää mahtavasti tietokonetta osana peliä. Laatikossa ei oikeastaan hirveästi tule vastinetta rahalle, mutta kokemus on jokaisen sentin väärti. 


9 War Chest



War Chest on tavallaan yhdistelmä Shakkia ja Altiplanoa. Siis peli yhdistää pakan- tai pussinrakentamista ja abstraktia strategiaa. Minulle peli sopi hyvin, sillä pidän molemmista aiemmin mainituista peleistä. 


8 Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island



Toiseksi paras yhteistyöpeli. Robinson koostuu erilaisista skenaarioista, joita pelaajat pyrkivät ratkaisemaan yhdessä. Se on saanut vaikean pelin maineen. Eikä suinkaan syyttä. 

Pelin sääntöjä selittäessä voitto on helppo selittää. Häviö puolestaan on masentavampaa selitettävää, kun pannua (siis turpaan) tulee vähän kaikesta. Sitä ei voi välttää. Pannun ottaminen on ikään kuin yksi resurssi, jota pyritään "käyttämään" mahdollisimman vähän.


7 Gloomhaven



Paras yhteistyöpeli, paras seikkailupeli. Gloomhaven on mahtava. Aika kuitenkin on purrut ja peli ei tahdo päästä pöydälle, vaikka pelaamista ei juuri enää olisi. Frosthavenin odotan korvaavan tämän, kunhan saapuu.


6 1846: The Race for the Midwest



Listaa tehdessä en ollut pelannut vielä muita 18aa-pelejä. Nyt useita on jo pelattuna. Tavallaan tämä pitää paikkaa koko sarjalle. 

1846 on kuitenkin outolintu sarjassaan. Peli on nopea, ja siinä keskitytään lähinnä oman yrityksen kasvattamiseen, eikä niinkään osakkeiden ostoon ja myyntiin. 


5 Brass: Lancashire



(B)rassi on huippu hyvä peli. Ainut peli, jonka myyminen minua edelleen harmittaa. Ehkä minä sen uuden version hankin jossain vaiheessa. Voisiko Birmingham-versio olla parempi? Ehkäpä. Sanovat, että se on ystävällisempi aloittelijoille. 

Muutenkin kokoelmassani on yhä enemmän tilaa aloittelijaystävällisemmille peleille.


4 Viticulture Essential Edition



Paras työläisenasettelupeli. Viticulturessa pelaajat kilpailevat siitä, kuka on paras pyörittämään viinitilaa. Paremmuutta mitataan voittopisteillä, joita voi kerätä esimerkiksi toimittamalla tilauksia, pitämällä tastingejä ja majoittamalla vieraita. 

Parhaimmillaan peli on Tuscany-lisäosan kanssa. Viiniharrastajalle pelin teema voi olla todella hyvä, kunhan se ei haittaa, että pelissä voi valmistaa Blush-viiniä, mutta ei Rosé-viiniä. Itse en tiedä eroa, mutta olen kuullut, että Rosé-viiniä ei yleensä valmisteta valkoisia ja punaisia rypäleitä sekoittamalla, kun taas Blush-viiniä toisinaan voidaan tehdä tuolla tavalla. Tämä on jäänyt minua vähän harmittamaan, joten siirrän tämän tiedon nyt sinun mieltäsi kaivelemaan.


3 Clans of Caledonia



Clans of Caledonia on huippu peli, joka hakee veroistaan. Harvat pelikerrat eivät tunnu tämän pelin viehätystä laskevan. Kuitenkin BGA:ssa tätä on tullut pelattua ihan hyvä määrä. Clans of Caledoniasta on hankala sanoa mikä siinä on parasta. Ehkä kokonaisuus toimii niin hyvin ja saumattomasti yhteen. 


2 Indonesia



Indonesia on mahtava Indonesian saariston riistämiseen keskittyvä peli. Pelaajat hallitsevat Indonesialaisia yrityksiä, jotka pyrkivät tuottamaan resursseja ja toimittamaan niitä kaupunkeihin. Kaupingit sitten kasvavat, ja samalla kasvaa myös kysyntä tuotteille, joita yritykset tuottavat. Paras osa pelissä on tietenkin yritysten yhdistymiset ja huutokaupat. Yritysten hallinta voi siirtyä yhdistymisen seurauksena pelaajalta toiselle. Niinpä tilanne voi muuttua radikaalistikin pelin aikana. 



1 City of the Big Shoulders



Ehdottomasti paras peli, jota pääsin pelaamaan 2020 oli City of the Big Shoulders. Jo sääntökirjaa lukiessa tuli tunne, että tämä on huippu. Olisin voinut jo pelaamatta reitata pelin ainakin ysiin. 

City of the Big Shouldersia tuli pelattua vasta loppuvuodesta BGA:ssa useita kertoja. Fyysistä peliä en ole vielä pelannut, mutta hankinta listalle peli on yllättäen päätynyt, vaikka tuskin se kovin montaa kertaa pöydälle tulee päätymään.

Semmoinen lista tällä kertaa. Tänä vuonna olen pelannut vain vähän pelejä. Toisaalta olen karsinut lautapelikokoelmaani entisestään. Kaiken lisäksi sain opintoni päätökseen ja aloitin työt, joten pelaaminen on jäänyt erittäin vähälle. Näistä syistä tämä lista on jäänyt roikkumaan, ja en tee uutta listaa vuoden vaihteessa. Kokoelmasta saatan päivityksen puolestaan tehdä, sillä odotan pelien määrän laskevan alle varttisadan (jos ei lasketa lasten pelejä). Tosin jonkun verran olen hankkinut pelejä, joita voin mahdollisesti hyödyntää opetustyössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti