keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Hannun 30 parasta osa 3 (10-1)

Grande Finale

Tässä on kaikkien aikojen 30 parhaan lautapelien listan kymmenen parasta peliä. (Jos et vielä lukenut aiempia osia, niin tässä: osa 0, osa 1, osa 2) Tämä lienee se yllätyksettömin listan osa niille jotka minut tuntevat. Toivottavasti tämä kuitenkin teitä viihdyttää.

Etkö jaksa lukea? Katso video!





10 Fleet



Tässä korttipelissä kasvatetaan ravustus yrityksen tulosta. Pelin keskiössä on kortit, joilla on useita käyttötarkoituksia. Kädessä ne ovat rahaa ja pöytään pelattuna veneitä tai kapteeneita. Pelaajat hankkivat kalastusluvat Power Gridistä tuttuun tyyliin huutokaupalla. Kalastusluvat on oltava kunnossa, jotta veneet voi laskea vesille, hankkia laivaan kapteenin ja ryhtyä kalastamaan. Eri kala tai rapulajien lisensseillä on erilaiset erikoiskyvyt. Ne voivat halpuuttaa veneitä ja lisenssejä tai vaikka mahdollistaa useamman veneen hankkimisen kerralla. 



Fleetiin liittyy muisto, kun olimme pelimökillä ja sunnuntai aamuna pelasimme tätä. Ihastuin peliin ja hankinkin sen myöhemmin. Peli pääsee turhan harvoin pöydälle, sillä lisäosan kanssa sen setup on mielestäni liian työläs ja ilman lisäosaa jälleenpeluuarvo olisi turhan matala. Työläs setup onkin pelin ainoa miinus. 


Kuva: Markus Wacklin
Brass Birmingham sijoittuu teollistuvaan Englantiin. Peli jakautuu kahteen aikakauteen: kanava- ja rautatieaikakauteen. Pelaajat rakentavat kuljetusreittejä, tuotantolaitoksia, ja toimittavat tuotteitaan rakennettuja reittejä pitkin. Näin pelaajien tulot ja aikakauden lopussa saatavat pisteet kasvavat. 



Uusi rassi kuuluu ehdottomasti lautapelien parhaimmistoon. Aiemmin omistin sen vanhan rassin, mutta möin sen pois, kun kaksinpeli se ei ollut. Rassi on ainoita pelejä, joiden myymistä olen katunut. Birmingham-versio on mielyttävä pelattava, ja sen eroavaisuudet Lancashire-versioon nähden ovat mielestäni parannuksia. Etenkin olut on hyvä lisä.

Mahjong on itämainen pokerin verrokki. Uhkapeli siis. Pelissä kerätään kättä, joka koostuu neljästä kolmen tiilen setistä ja parista. Setit voivat olla suoria tai samoja laattoja. Omalla vuorolla nostat tiilen muurista ja heität yhden pois. Näin edetään, kunnes joku saa käden valmiiksi. Siinäpä se peli on yksinkertaistettuna, mutta peli tarjoaa paljon muutakin. Voittokäden on oltava tarpeeksi arvokas, jotta voitto on laillinen. Peli on parhaimmillaan kokeneiden pelaajien kanssa, kun yritetään saada mahdollisimman hyviä käsiä. 

Lukioaikaan meillä oli tapana kokoontua nuorisotalolle pelaamaan Mahjongia viikottain. Nykyään Mahjongia tulee pelattua harvakseltaan, kun peli oikeastaan vaatii neljä pelaajaa ja useita tunteja aikaa. Mahjong-kaverit pistäkääpä viestiä, niin pistetään pelit pystyyn!


Pandemic Legacy on kampanjaversio tunnetusta Pandemic-lautapelistä. Sairaudet leviävät maailmalla ja pelaajat ovat saaneet tehtäväksi löytää parannuskeinot niihin. Pelissä on 12 pelin (kuukauden) mittainen tarina, josta kutakin voi yrittää korkeintaan kahdesti. Lisäksi pelissä liimaillaan tarroja kortteihin ja pelilautaan, joten kampanjan voi pelata sellaisenaan vain kerran. 

Minulla Pandemic Legacy on näin korkealla pitkälti kokemuksen takia. Meidän kampanja kesti 17 pelikertaa, eli jokainen kuukausi ei selvinnyt kertapelillä. Pandemic on melko yksinkertaisen peli, ja legacy-versiosta on onnistuttu luomaan innostava tarinavetoinen kampanja, joka tukee pelin hyviä puolia, ja jaksaa innostaa pelaamaan lisää. Pelin heikkous kuitenkin on se, ettei kampanjaa voi pelata uudestaan ostamatta uutta peliä. Lisäksi kampanjan jälkeen peli on käytännössä turha, eikä sitä tule pelattua, vaikka sitä olisi mahdollista vielä pelata. Ehkä kopiokone voisi olla ratkaisu pelin kertakäyttöisyydelle. Tuolloin pelin voisi pelata tuhoamatta mitään, ja myydä eteenpäin hieman pienemmällä tappiolla. BGG:stä löytyy myös tulostettava resetointitiedosto, jonka avulla kampanjan voi pelata uudestaan.


Kuva: Jani Kontkanen
Terraformin Mars on jälleen yksi koneistonrakennus peli. Tässä pelaajat edustavat yrityksiä, jotka kilpailevat siitä, kuka on paras Marssin muokkaamisessa asuttavaan kuntoon. Marssiin tehdään meriä, metsiä ja kaupunkeja. Peli päättyy, kun Marssilla on tarpeeksi vettä, sillä on tarkeeksi ilmakehää ja sen lämpötila on tarpeeksi korkea. 


Miten tässä näin kävi? Sijalla kuusi, ja peli on jo myyty! Pidän pelistä erittäin paljon, mutta se kestää liian kauan. Viimeiset kierrokset ovat itseään toistavia. Kuitenkin Prelude-lisäosan myötä peli lyhenee huomattavasti. Tämä sijoitus onkin ainoastaan Preluden ansiota. Kotona kokeilimme tätä, mutta puoliso ei innostunut, siksi en ole tätä uudestaan hankkinut. Ehkä pitää kokeilla uudestaan Preluden kanssa. Mika: Joutaako lainaan? 

5 1846: The Race for the Midwest

Pelaajat ovat sijoittajia, jotka pyrkivät hyötymään kasvavasta rautatiebisneksestä. He sijoittavat rautatieyhtiöihin, ja ohjailevat niitä. Yhtiöt voivat rakentaa rautateitä, asemia ja ostaa junia sekä ajaa niillä. Yhtiöt sitten jakavat, tai eivät jaa, ajamillaan junilla ansaittuja tuloja osakkeen omistajille.


1846 on ainut pelaamani 18xx-peli, joten siksi myös tällä hetkellä paras sillä osastolla. Hyllystä löytyy myös askartelemani pnp-versio 1889: History of Shikoku Railwaysistä, mutta sitä en ole vielä päässyt pelaamaan.  1846 on melko raskas peli muihin tällä listalla oleviin peleihin verrattuna. 

4 Hanabi


Hanabi on yksinkertainen peli. Pelaajat yrittävät pelata kortit pöydälle oman väriseen pinoon nousevaan järjestykseen. Pelin juju on siinä, että kortit pidetään kädessä väärin päin, eli itse et korttejasi näe. Omalla vuorolla sitten voit joko, antaa vihjeen toisen pelaajan korteista, heittää kortin pois tai pelata kortin pöytään. 

Sellaisenaan Hanabi ei paljoa minua innostanut, ja se olisi ollut nopeasti nähty. Taas joudun nostamaan hattua Juholle. Hän sai pelin juonesta kiinni ilmeisesti bgg:n ja myöhemmin Board Game Arenan yhteisön kautta. Siellä väki on kehittänyt tapoja pelata tuloksen maksimoimiseksi. Tässä niistä muutama:

  • Käsikortit kannattaa pitää järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan. 
  • Pois heitetään vanhin kortti, mikäli turvallista pois heitettävää ei ole.
  • Jos saat useammasta kortista vihjeen, luultavasti uudempi on turvallista pelata.
On myös monimutkaisempia "sopimuksia", kuten finesse tai bluffattu finesse. Aina kannattaa miettiä, miksi vihje on annettu. Typerältä näyttävä vihje voikin olla nerokas, kun tarkemmin ajattelee.


Viticulture on työläisenasettelupeli, jossa pelaajat ovat viinitilallisia. He kilpailevat siitä, kenen tila pyörii parhaiten. Viinitilalle istutetaan rypäleitä, rakennetaan siellä tarvittavia rakennuksia, koulutetaan työvoimaa, kerätään satoa ja tehdään sitä viiniä. Lisäksi Tilalla voi käydä vierailijoita.

Viticulture timanttinen työläisenasettelupeli. Siinä on mahtava kuvitus ja se on temaattinen. Nämä ovat minulle merkittäviä Asioita pelissä. Tässäkin pelissä rakennetaan koneistoa. Hyvvyyttä.
Gloomhaven on seikkailupeli, jossa pelaajat ohjailevat aina jotakin seikkailijaa, suorittavat tehtäviä, kehittävät hahmoa ja selvittävät samalla tarinaa. Peli on ehkä lähimpänä roolipelejä, kuin lautapeli voi olla. 
BGG:n #1 on ansainnut paikkansa omalla listallani. Pelasimme kampanjan melkein kuukaudessa läpi puolisoni kanssa. Sittemmin ollaan pelattu suunnilleen kerran vuoteen. Kampanja on jo läpi, mutta pelaamattomia skenaarioita on vielä kymmeniä. Lisäksi pari hahmoa on vielä avaamatta. Mekaniikoiltaan tämä ei varmasti olisi näin korkealla, mutta pitkä kampanja ja hahmojen kehittäminen nostavat pelin ylemmäs. 
Kuva: Ville Parkkinen
Indonesiassa yritykset tuottavat ja kuskaavat kaupunkeihin. Kaupungit kasvavat ja pelaajat pyrkivät sijoittajina nyhtämään kasvukeskuksista niin paljon rahaa, kuin mahdollista. Peli perustuu huutokauppaan. 

Vaikka takana on vain kolme pelikertaa, ykkösenä on Indonesia. Kaksi kertaa kotona kaksinpelinä ja kerran Jokiconissa tämän vuoden keväällä. Tuolloin kesken pelin minulta kysyttiin, miltä se maistuu. Silloin olin niin fiiliksissä pelistä, että kerroin reittaavani sen ysiksi, vaikka yleensä en kasia korkeampaa ensimmäisen pelikerran perusteella anna. Pelissä on minun suosikki mekaniikkoja ja ne on toteutettu todella hyvin. Taas päästään siihen muiden pelin lukemiseen. Indonesiassa parasta on muiden pelin lukeminen ja sen mukaan firmojen yhdistäminen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti